Вие сте тук

Поддържайте здравословен огън в тялото си

Човешкото тяло е като производствена линия, която обработва суровини под формата на храна и възприятия и ги трансформира, така че да могат да се използват за изграждане на телесни тъкани и регенериране на тялото.

Агни - храносмилателният огън на метаболизма

Според Аюрведа качеството и функционалността на нашето ежедневно храносмилане зависи от наличието на здравословен храносмилателен огън (агни). Агни е един от най-известните аюрведични термини и се отнася до елемента на биологичния огън, който е отговорен за процеса на храносмилане, усвояване и превръщане на храната и възприятията в енергия. Ако агни е оптимален, човек ще има здрав метаболизъм и имунна система. Всичко, което човек получава в своята система, се смила добре, усвоява се и тялото получава достатъчно храна, за да осигури възстановяването и жизнеността си.

Ако храносмилателният огън е слаб, то храносмилането и метаболизмът ще се забавят, което води до образуването на токсични отпадни продукти. Те се натрупват в дебелото черво поради недостатъчна честота на дефекация. Това причинява чревно замърсяване, което води до газове и подуване на корема, дискомфорт и болка, недостатъчно усвояване на минерали и витамини. Всичко това може да влоши състоянието на костите, хрущялите и ставите. Нечистотиите в чревния тракт също така водят до абсорбиране на токсични вещества в кръвта, което от своя страна се отразява на нездравословното състояние на кожата с възможна поява на обриви и екземи.

Обратно, твърде силният агни води до хиперметаболизъм, при който храната се смила много бързо с усещане за сухота в гърлото и устата и горещи вълни. Може да има повишена киселинност, възпаление на стомашно-чревния тракт, хипогликемия или диария, които нарушават процеса на усвояване на важни хранителни вещества.

Поддържайте здравословен огън в тялото си

За поддържане на здравословен храносмилателен огън се използва подходящо подбрана диета в съответствие с конституцията на тялото (съвети за индивидуална конституция: Вата, Питта и Кафа). Аюрведа обикновено препоръчва на хората с по-бавен метаболизъм да добавят стимулиращи подправки към храната си, като например черен или лют червен пипер, джинджифил, кимион, кардамон, канела, куркума или люти чушки. От друга страна, при излишък от агни трябва да внимаваме с пикантни, силно подправени и кисели храни, които увеличават елемента на огъня в тялото. Те могат да повлияят на психосоматичния баланс, особено при хора със склонност към повишена агресия и раздразнителност. Затова за тях се препоръчват храни с омекотяващи свойства, които успокояват, хармонизират храносмилателната система и намаляват повишения огън в тялото. Такива храни са например ориз, мляко, кокосово масло или билкови чайове от успокояващи и охлаждащи билки като мента, копър, кориандър, лимонена трева и други.

Как се случва всичко или 6 фази на храносмилането

Процесът на храносмилане започва в устата. Когато храната влезе в контакт със слюнката, придобива вкус за нас. Това влияе върху индивидуалния баланс на уникалната ни комбинация от трите жизнени енергии (доши), която формира нашето психосоматично здраве. Някои вещества, като въглехидратите например, се усвояват още на този етап.

Освен това храносмилането се извършва на още 3 нива (стомах, тънки черва и дебело черво). Стомахът първо смила простите захари (затова тази фаза се нарича сладка), които след това се освобождават в кръвта и повишават нивата на кръвната захар. След това протеините се обработват в присъствието на ензими и стомашни киселини. Ако лигавицата на стомаха е нарушена, може да се появят киселини, язва и гастрит. Тази фаза се нарича кисела. От стомаха храната преминава към следващия етап на храносмилането в дванадесетопръстника - първата част на тънките черва. Тук се секретират основни жлъчни и панкреатични ензими. Тъй като киселинният характер на храната се смесва с алкалната среда, се образуват сол и вода. Средата става солена, което помага за разграждането на мазнините и протеините. Това е последвано от друга фаза в йеюнума - втората част на тънките черва, която е свързана с остър вкус. Наличието на въздух предизвиква образуването на газове, които задействат чревната перисталтика. Огненият елемент на лютивия вкус също предизвиква повишаване на температурата и кръвообращението. Петата фаза протича в илеума - последната и най-дълга част от тънките черва. Тук средата е горчива поради все още присъстващата част от жлъчен сок, което спомага за усвояването на голямо количество хранителни вещества. В шестата (стипчива) фаза на храносмилането в дебелото черво витамините, минералите и водата най-накрая се абсорбират и сгъстените отпадъчни продукти се преработват, за да могат да бъдат изхвърлени от тялото.

Аюрведичен храносмилателен тоник от перото на Everest Ayurveda

Нашите аюрведични билкови чайове се приготвят ръчно в Непал, а аюрведичните ни еликсири са плод на традиционно производство в Индия. Ето защо ние се фокусираме върху приготвянето на два вида аюрведични храносмилателни продукти.

Първият е квата - отвари от широкоспектърни билки, които действат синергично за получаване на желания ефект. За тази цел предлагаме: билков чай Guduchi против гадене и за добро храносмилане; билков чай Shunthi при подуване на корема и запек; билков чай Pachaka за раздразнена стомашна лигавица и стомашни язви, както и доказаната аюрведична билкова смес Triphala за обща детоксикация на чревния тракт.

Вторият ни вид продукти за добро храносмилане са билковите мармалади или т.нар. авалехи, които със своята хранителна стойност силно регенерират телесните тъкани и спомагат за пречистване на тялото. За здравословен метаболизъм и укрепване на имунитета се препоръчва легендарният в Аюрведа Чиаванпраш, при стомашни разстройства и проблеми с храносмилането - Аннапраш, а при проблеми с изхождането и токсикацията на червата - Пуришапраш.

Аюрведичното лечение на всеки здравословен проблем традиционно винаги започва с подобряване на храносмилането. Това спомага да се абсорбират добре лечебните вещества и да бъдат насърчени естествените усилия на тялото да се върне към баланса си. Ако имате нужда от пречистване и подобряване на храносмилането след период на лошо хранене или хронично лошо храносмилане, което е сигнал за проблем на по-дълбоко ниво, опитайте ежемесечни аюрведични процедури - Детоксикация на храносмилателната система или Детоксикация на чревния тракт.

Related Products

Детоксикация на храносмилателния тракт

-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

CHYAWANPRASH

Здраве и имунитет

17,49 лв.
-+

SHUNTHI

Стомах и черва

13,49 лв.
-+