Вие сте тук

Предистория​

„Ако разберем по-добре себе си, ще разберем повече за другите хора и за света около нас.“- Аюрведа поговорка

Everest Ayurveda производствена база в Катманду, Непал
Everest Ayurveda производствена база в Катманду, Непал

Хималаите не са само домът на снежните планини

Хималайската флора се различава в зависимост от климата, количеството на валежите, надHimalayan foothillsморската височина и качеството на почвата. Климатът се променя от тропически в подножието на планините, на вечен сняг и лед на 6000 м надморска височина. Тропическата джунгла и плодородните низини в южната част на Непал, постепенно отстъпват място на субтропичния климат и покритите с гъста горска растителност, широколистни и смесени умерени гори в подножието на Хималаите. На по-висока надморска височина, пейзажът се променя и в планинските зони преобладават иглолистните гори, клека, пасищата и ливадите. Тундрата, която се намира дори още по-високо, се превръща в пространство на вечен сняг. Склоновете и долините на Хималаите са дом на повече от 3500 вида билки. Няколко стотици от тези билки са били използвани в аюрведическата медицина, в медицинската дейност, ароматерапията, козметичната и кулинарната сфера, в продължение на хилядолетия. 

 

 Събиране на билките и ръчна обработка

Отличното познаване на билките и подправките и тяхното събиране, е част от ежедневието на много от жителите в планинските райони в подножието на Хималаите. Така, подготовката на аюрведическите билкови чайове запазва традиционния си характер, който съществува от хилядолетия, когато хората са отивали да събират редки билки, които растели високо в Хималаите. Това им помага да направят регенериращи и освежаващи напитки, които допринасят за по-силна имунна система и добро здравословно състояние.

 

 

Дори и днес, много хора поемат на дълги пътувания до най-отдалечените райони на планинските масиви, за да събира диворастящи билки и да ги транспортират до долината, често само с помощта на своите якове и планински кози. За производството на хималаиските чайове се използват повече от 60 аюрведически билки, които се събират в обширни региони на Хималаите. Растенията първо се почистват на ръка и след това различните части на билките се обработват, като например корени, стъбла, кора, листа, цветове, семена и плодове. Те допълнително се намачкват и стриват на малки частици, за да се постигне качествено и ефективно смесване на билковите миксове. На този етап, билки се претеглят и се смесват според първоначалните аюрведически рецепти.

Ползите за здравето от аюрведическите билки

В продължение на много векове, хималаиските билки са били използвани, за да се подобрят психическите и умствените функции и функциите на тялото. Те са крайъгълният камък на традиционната аюрведическа медицина, която ги използва в различни комбинации. Всяка билка има множество ефекти, затова точното смесване в правилното съотношение има съществено значение, за да се подсилят или отслабят конкретните резултати. Хималаиските аюрведически чайове са уникална комбинация от тези доказани във времето билки и техните полезни отвари. Те подобряват умствената и физическата сила, подмладяването на телесните тъкани, хармонизирането на сърдечно-съдовата и лимфната система, успокояват нервната система и дихателните пътища и подкрепят храносмилането и обмяната на веществата. Те също така действат детоксикиращо на организма и стимулират мозъчната дейност и имунната система. Техните специфични ефекти, когато се използват редовно, влияят благоприятно върху нашето телесно и психическо здравословно състояние. 

 

 

Аюрведически лекар

Dr. Ka Dev Jha

Билковите миксове се приготвят под строгия контрол на непалския аюрведичен лекар д-р Кам Дев Джа, завършил Държавния университет по аюрведична медицина в Патна. В допълнение към това образование, той се е специализирал и във Факултета по медицина в Университета в Бенарес. През 60-те години, той работи внепалското Министерство на здравеопазването, а от 1971 г. до 1977 г. – във Факултетската болница на най-стария аюрведичен университет в Непал - Нарадеви. В момента той консултира и работи съвместно с множество аюрведични медицински компании.

Традиционната аюрведична мъдрост и познанието на тайните на живота са се предавали от поколение на поколение от посветени учители. Това е направено, като форма на служене на всички онези, които търсят вътрешна реализация на неделимата цялост между физическото и духовното съществуване на едно човешко същество. Въз основа на едно подобно разбиране, животът на човек става по-богат и по-смислен. Ако ние разбираме себе си по-добре, тогава ние също ще разбираме повече другите хора и света около нас. И така, ние откриваме простота, красотата и вътрешния поток на живота, което ще ни донесе повече радост, хармония и сигурност в нашите ежедневни дейности.

 

"В човек, който се храни правилно, живее дисциплиниран живот, предпазва себе си от сетивните обекти, дава и прощава, обича истината и служи на другите, не може да съществува никакво заболяване."
- Ащанга Хридаям

Еверест Аюрведа с.р.о. /Everest Ayurveda s.r.o./

Еверест Аюрведа с.р.о. е чешко-словашко-непалска компания, която разпространява посланието на аюрведическата медицина, здравословния начин на живот, използването на хималайските билки и вътрешното измерение на човешките същества в съответствие с индийската традиция. Компанията е основана през 2004 г. в Чехословашката република, в сътрудничество с непалския аюрведичен лекар д-р Кам Дев Джа.

Традиционните аюрведически продукти от Непал и Индия представляват основните предмети на вноса, износа и търговията на едро. Седалището на Еверест Аюрведа се намира в Чешката република, централния офис е в Прага. Компанията има клон в Словакия, Братислава, а производството на билковите добавки е в Катманду, Непал.