Вие сте тук

Характеристики на Пита доша

Пита е принципът на огъня и водата. Тя е отговорна за храносмилателния процес и метаболизма. Основната функция на Пита доша е енергийната трансформация. Примери за това са: усвояване на храната на физическо ниво, както и обработката на мисли и възприятия на ментално и сетивно ниво.

Пита доша регулира телесната температура и цвета на кожата. Основните области на Пита са: тънките черва, стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, далака, сърцето, кръвта, кожата, сивото мозъчно вещество, очите и зрителното възприятие. Пита доша отговаря за процеса на разсъждение и разграничаване на нещата, умствена преценка и мисловен анализ. Свързва се със силата на волята и също така отговаря за информацията, получена чрез петте сетивни органа. Натрупването на Пита доша носи чувство за превъзходство, гордост и егоцентризъм със склонност към манипулативно поведение, враждебност, ревност, критика и осъждане. Проявява се като нетърпение, раздразнителност и гняв.

Психосоматични характеристики на типа Пита

Хората с преобладаваща Пита доша обикновено са средно високи и с добре развити атлетични фигури с масивна мускулатура. Не обичат горещото лято и яркото слънце (или поне не им повлияват добре). Те се потят лесно и бързо. Имат топла, румена до лунички кожа, често страдаща от акне и твърда коса със склонност към преждевременно побеляване. Те са много интелигентни, рационални, прагматични и състезателни по характер. Често имат слабо зрение. Имат остър ум, ясна преценка, проникновено мислене и силна воля. Те са добри организатори с чувство за отговорност и обичат да говорят (гласът им „да се чува“) и да привличат внимание. Те са силни личности, лидери по природа и се стремят към това да бъдат авторитет. Те са склонни да виждат грешки и да обвиняват другите. При стрес са склонни да бъдат холерични, раздразнителни и нетърпеливи. Те лесно могат да се разстроят и да бъдат досадни критици. Те имат борбен характер и затова често влизат в конфронтации. Те са лесни жертви на собствените си агресия и гняв. Често срещано явление при Пита доша е повишена телесна температура, повишена киселинност на стомаха, язви на стомаха и високо кръвно налягане. Характерни за тях са различни възпаления и инфекции, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, кожни проблеми под формата на акне, обриви и екземи или болки в очите и конюнктивит.

Основни проявления на Пита

Хората тип Пита обикновено са мениджъри, учени, изследователи, професори, анализатори, изобретатели, адвокати, политици или войници. Лабораториите и научните институти често са тяхното убежище. Те са добри лидери и защитници на мнението си. Имат смел и новаторски дух, добра концентрация и естествена способност да проникват дълбоко в самата същност на проблема или темата. Обикновено те са образовани интелектуалци с бистър ум и интелигентни по природа. Те често са надарени с определена вътрешна проницателност и следователно могат да бъдат добри психолози. С такива хора е необходимо да се работи с такт и дипломация. Те не приемат инструкции и съвети. Те приемат нещата въз основа на собственото си разбиране.

Възстановяване Баланса на Пита доша

Типовете Пита трябва да използват масла и кремове за защита на кожата, да избягват силното слънце и високи температури, да намалят претоварването, ученето/работата до късно през нощта или твърде ранните сутрешни часове. Препоръчва се да се намали консумацията на мазни, тежки, солени и пикантни храни, да не се преяжда и да се ядат по-малки порции няколко пъти на ден. Подходящи спортове са бягане, плуване, каране на ски, катерене, туризъм и състезателни спортове. За да възстановят баланса си, хората от тип Пита трябва да си позволяват достатъчно сън и релаксация, редуване на заетост и почивка, по-хладна храна и хидратиращи напитки, също така, достатъчно количество течности.

Подходяща диета за Пита доша

Най-добрият вкус за хората от тип Пита е сладък и горчив. Кисело, солено и люто не се препоръчват. Правилната диета трябва да бъде умерена и незабележима на вкус, но на практика се получава точно обратното. Хората с преобладаващ елемент на огъня обичат да се отдават на люти, пикантни, солени и силни вкусове. Човекът от тип Пита винаги обича да осолява всички ястия, дори и да са достатъчно солени. Всъщност зърнените храни за него са оптимална диета: ръж, ечемик, ориз, овес. Леко термично обработените зеленчуци са полезни, могат да бъдат и сурови: карфиол, броколи, зеле, краставици, маруля, грах, тиква, картофи, царевица, чушки, аспержи, артишок. Плодовете имат успокояващ и хармонизиращ характер и действат охлаждащо върху повишения елемент на огъня: ябълка, круша, грозде, портокал, грейпфрут, сливи, ананас, диня, манго, смокини, фурми. Подходящи са повечето бобови растения: боб, леща, боб мунг, соя, грах, нахут. Кокосово, бадемово или слънчогледово масло могат да бъдат подходяща добавка. Добре е да се подслажда с тръстикова захар, кленов сироп или мед. Най-малко подходящи са лютите подправки, затова е добре да използвате само няколко избрани подправки като: кориандър, копър, кардамон, куркума, мента, лимонова трева, кимион и др. Солта насърчава агресията в ума и предизвиква преждевременно стареене. Хората тип Пита се нуждаят от много течности. Те обаче трябва да избягват кафето и други стимуланти на нервната система. Най-добрите напитки са изворна вода, минерална вода, билков чай или плодови сокове.

Related Products

PITTA

Спокойствие и баланс

13,49 лв.
-+

KALAMEGHA

Черен дроб и жлъчка

13,49 лв.
-+

KARAVI

Хранителна нетолерантност и правилно храносмилане

13,49 лв.
-+

NIMBA

Грижа за кожата

13,49 лв.
-+

Стрес и ментален баланс

-10% 53,96 лв.
първоначална цена: 59,96
-+

Детоксикация на черния дроб и кръвта

-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

ALOCHAKA

Очи и зрителни функции

13,49 лв.
-+

RAKTAPRASH

Кръв и черен дроб

16,49 лв.
-+

АМАЛАКИ бар ПИТА

Баланс и антистрес

4,99 лв.
-+