Вие сте тук

Характеристики на Вата доша

Вата е принципът на въздуха и етера. Това е най-силната доша от трите биологични енергии. Тя осигурява пространство за всички други жизнени функции и стои зад всички движения в човешкото тяло.

Вата се проявява чрез психосоматични функции, кръвообращение, лимфна система, нервна система и дихателни пътища. Основните области на Вата доша са дебелото черво, тазовата и коремната кухина, бедрата, костите, главата, ушите и всички други телесни отвори и кухини, заедно с тактилните и слуховите сетива. Когато балансът на тази доша бъде нарушен, човек губи усещането си за ентусиазъм, ведрост, щастие, радост и творческа енергия. Тогава се засилва чувството на тревожност, страх, нервност, нерешителност, несигурност, тъга и депресия. Има по-голямо усещане за болка, скованост, травми на ставите, крампи или общ тремор. Ако Вата се отклони от първоначалното си състояние, това води до чувство на самота, срамежливост, несигурност и избягване на социални контакти.

Психосоматични характеристи на типа Вата

Хората с преобладаващ принцип на Вата обикновено са стройни, ниски или високи жилави фигури. Те страдат от зиморничевост, имат слабо развита мускулатура, плоски гърди, ясно видими вени, суха, студена и чувствителна кожа и не добре оросени крайници. Малките очи, сухата коса с нацепени краища и склонността към пърхот са други характеристики, отнасящи се за този типаж. Те са активни, енергични, будни, импулсивни и пълни с живот. Обичат упражненията и постоянно търсят нови занимания. Те обичат да пътуват и да им се случват всякакви промени, говорят бързо и често използват жестове с ръце. Лесно разбират новите идеи, те са креативни и възприемчиви хора с добра интуиция. Толерантността, смелостта и постоянството не са техните силни страни. Склонни са към нерешителност, нервност, тревожност и страх, както и лабилност и психични разстройства. Липсва им увереност и затова често нямат високо мнение за себе си. Те показват по-слаба воля и краткотрайна памет. Те могат да събудят в себе си голям ентусиазъм, който обаче скоро намалява. Те са в състояние да усвоят бързо много информация, но всичко това за сметка на прекомерно напрежение и безсъние поради преумора. Те трудно заспиват и имат лек, прекъсващ сън. Често страдат от алергии, които са предимно от неврологичен произход. Типични симптоми при тях са запек и метеоризъм, умствено изтощение, умора, безсъние, страх и тревожност, суха кожа, нарушено кръвообращение, главоболие, артрит и ревматизъм.

Основни проявления на Вата

Хората от типа Вата са добри учители, програмисти и медийни работници. Те имат естествена способност бързо и ясно да организират и обработват данни. Обичат да правят нещата възможно най-бързо и редовно извършват няколко дейности едновременно. Те често са учени и художници, надарени с определени психически способности. Те живеят в „свой собствен свят“. Такива хора трябва да бъдат третирани като цвете – нежно и с чувствителна грижа.

Възстановяване Баланса на Вата Доша

Хората от тип Вата се нуждаят от добронамерена, спокойна среда и усещане за сигурност. Те трябва да избягват психическото напрежение, работата до късно през нощта, да изстиват и измръзват, да консумират сурови храни и студени напитки. Препоръчително е да намалят работата на компютър, гледането на телевизия и претоварването. Подходящи спортове за тях са: йога, тай чи, фитнес гимнастика, леко бягане, колоездене и туризъм. За да възстановят баланса си, хората тип Вата трябва да си набавят достатъчно излагане на слънце, топлина, тишина, ползотворна почивка, масаж, редовна релаксация, ароматерапия и топла, обилна, леко пикантна и богата на полезни мазнини храна.

Подходяща диета за Вата доша

Най-подходящият вкус за хората от типа Вата е сладък, след това солен и кисел. Не се препоръчват твърде люти и горчиви на вкус храни и напитки. Важно е да се хранят на редовни интервали, особено готвена и топла храна, за предпочитане в тиха и приятна среда. Най-оптимални са варените зърнени храни (ориз, киноа, пшеница, овес), като към тях се прибавят и малко полезни мазнини. Зеленчуците, варени, печени или приготвени на грил с масло, са друг добър избор: моркови, цвекло, тиква, краставици, лук, тиквички, аспержи, артишок, сладки картофи, боб. Подходящи са също така: бадеми, кашу, лешници, шам фъстък, орехи и кокосови орехи, сусам и слънчоглед. Плодовете пречиства жизнената енергия, укрепва нервната система и придава на тялото мекота, хармония и необходимото количество течности. Подходящи за консумация са: портокал, банан, грозде, грейпфрут, круша, ябълка, праскова, кайсия, манго, ананас, ягоди, малини, фурми, смокини. От бобовите растения са подходящи предимно зелен фасул, леща и соя (тофу). Млечните продукти не са противопоказни за тях, защото поддържат елемента земя: масло, мляко, кисело мляко, извара, сметана, сирене. Подходяща добавка могат да бъдат варените рохки яйца. Добре е да се подслажда с тръстикова захар, кленов сироп или мед. Едно от най-добрите и ефективни средства за намаляване на силно преобладаващата Вата доша е сусамовото масло. Като алтернатива маслото може да бъде от бадем, слънчоглед, кокос или маслина. Умерената употреба на изброените подправки е полезна: джинджифил, кардамон, канела, босилек, карамфил, лимонова трева, кориандър, куркума, мента, риган, копър, кимион и черен пипер. Най-подходящите напитки са минералната вода, билковите чайове и плодовите сокове.

Related Products

VATA

Отпускане и психическо благополучие

13,49 лв.
-+

SHUNTHI

Стомах и черва

13,49 лв.
-+

PRANA

Виталност и жизнена енергия

13,49 лв.
-+

VYANA

Кръвообращение и оросяване

13,49 лв.
-+

Гъвкавост на ставите

-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Нервно напрежение и сън

-10% 53,96 лв.
първоначална цена: 59,96
-+

RASAPRASH

Изхранване и Енергия

16,49 лв.
-+

APANA

Нормализиране на менструалния цикъл

13,49 лв.
-+

АМАЛАКИ бар ВАТА

Енергия и здраве

4,99 лв.
-+