Вие сте тук

Основното послание на Аюрведа за добро здраве: Слушай себе си!

Тайната на физическото здраве и доброто психическо състояние, които са основните предпоставки за силен имунитет, се крие в познаването на индивидуалната конституция и ежедневната грижа за поддържането на нейния баланс.

Всеки човек има уникална пропорция от тези три жизнени енергии, които са съставени от петте основни елемента. Първата комбинация е въздух и етер - VATA доша. Втората комбинация е огън и вода - PITTA доша. А третата комбинация е вода и елемента земя, образуващи KAPHA доша. Петте елемента, комбинирани в трите основни жизнени сили, оформят нашето физическо тяло (Кафа), грижат се за превръщането на храната и възприятията ни в енергия (Питта), дават пространство и задвижват всички жизнени процеси в нас (Вата).

Разкривайки кои от тези жизнени енергии преобладават в нас и ни оформят такива каквито сме, включително нашите черти на характера и тенденциите в здравословното ни състояние, Аюрведа ни предлага едно добро ръководство за това как да поддържаме индивидуалните си сили в баланс, т.е. в съотношение, което е естествено и подходящо за нас. Нека подчертаем, че това съотношение, разбира се, е различно и индивидуално за всеки един човек. Това, което работи добре за нас, може да не е разумно за другите. Затова в основата на аюрведичното лечение винаги е способността да се да се вслушваме в себе си и да избираме това, което е подходящо точно за нас.

Предлагаме ви няколко лесни стъпки, с които да придобиете основна предства какъв тип сте вие:

  • Направете онлайн доша тест за базова ориентация, който да ви помогне да определите вашата конституция..

  • Прочетете характеристиките на дошата, която преобладава във вас (вата, питта или кафа). Спрямо резултатите от вашия тест вие ще намерите и препоръки за подходящ начин на живот, който ще ви помогне да поддържате вашата доша в баланс.

  • Опитайте се да направите необходимите промени, за да избегнете лошите навици към които са склонни различните типове доши. В дългосрочен план те могат да причинят хронични здравословни проблеми. В някои случаи може да бъде необходима промяна в начина на хранене, ежедневната рутина, организацията на вашата работата, подходящи дейности, които да практикувате, както и промя в начина ви на мислене.

  • За да възстановите баланса, можете да опитате и нашите аюрведични билкови смеси:

    VATA чай - при преобладаваща вата доша, за затопляне и релаксация;

    PITTA чай – при преобладаваща питта доша, за успокояване и охлаждане на тялото;

    KAPHA чай - при преобладаваща кафа доша, за насърчаване на активността и подобряване на метаболизма.

Related Products

VATA

Отпускане и психическо благополучие

13,49 лв.
-+

PITTA

Спокойствие и баланс

13,49 лв.
-+

KAPHA

Тонизиране и жизненост

13,49 лв.
-+