Вие сте тук

Възстановяваща и релаксираща терапия

Зимата е идеално време за регенерация на тялото, умствена релаксация, вътрешно осъзнаване и медитация. В тази част на годината, когато е по-кратка дневната светлина, ние сме по-склонни към меланхолия, чувство на тъга, самота, депресия, напрежение и стрес.Трудните ситуации на живот са важен опит, който ни учи как да разбираме себе си по-добре и как да внесем повече в хармонията, светлината, отмора, вдъхновение, усмивка, релаксация и мир в живота ни.

Време за промяна

Стресът е защитен механизъм на тялото в критичните житейски ситуации. В моменти на опасност това води до увеличаване на производството на хормони, които ни помагат да реагираме незабавно на ситуацията под мотото "Бори се или бягай", в съответствие с нашата конституция.Ако не считаме, че стресът е вредно нещо, а полезен предупредителен сигнал, който напомня необходимостта от промяна в начина ни на живот, ние ще можем да предотвратим негативните му ефекти.

Стрес фактори

Чувството за стрес се причинява от много ежедневни фактори като: забързано утро, задръстванията, агресивното шофиране, неприятни взаимоотношения, страх, натрупани задачи, времево напрежение, претоварване или синдрома на прегаряне. Това води до загуба на тегло, умора и изтощение, сърдечно-съдови, нервни и репродуктивни нарушения, отслабване на имунитета, мускулни спазми и скованост на мускулно-скелетната система. Прекомерният стрес предизвиква дразнене, трудна комуникация и чувството, че никой не ни разбира.

Ето седем прости съвета за по-добро управление на стреса и здравословна релаксация:

  1. Забавете вечно забързания си ритъм на живот.
  2. Обърнете повече внимание на себе си, научете се да се отпускате и си осигурете здравословен сън.
  3. Пригответе си гореща вана.
  4. Погрижете се за кожата си и я разтривайте със сусамово масло.
  5. Възстановявайте тялото си с медитация, упражнения, спорт или пребиваване сред природата.
  6. Четете вдъхновяващи книги.
  7. Споделяйте тихи моменти с хора, които ви разбират.

Хармонията на противоположностите

Според древните aюрведически текстове вселената и динамиката на нейното творение се основават на постоянното взаимодействие на противоположностите. Зад цялостното съществуване на живота стои силата на трите космически качества (сатва, раджас, тамас), от които произтичат двадесет основни свойства (gunas). Те са разделени на десет срещуположни двойки (студено-горещо, статично-подвижно, сухо-мазно, тъпо-остро, тежко-леко, меко-твърдо, грубо-фино, гладко-грубо, течно-плътно, мътно-ясно), които повлияват на нашите чувства и мисли. Тяхното равновесие или дисбаланс засягат нашето физическо и психическо състояние. Стресовите фактори или ситуации значително увеличават някои от противоположните свойства и по този начин провокират нашите реакции, които след това нарушават баланса ни от нормалното състояние. Най-ефективният начин за намаляване на стреса е съзнателно да се намалят неговите причини. Все пак ние сме изложени на стресови фактори всеки ден, които не можем да повлияем или да премахнем. Ето защо трябва да доведем нашата психосоматична конституция (Vata, Pitta, Kapha) в естествен баланс и по този начин да повишим цялостната съпротива на тялото.

Конституционният баланс на трите доши

Всеки човек има своя вродена комбинация от доши – пракрити. Техният постоянен дисбаланс или значително влошаване се дължи на неправилни навици, нездравословни диети, неправилни комбинации от храни, потискане на нуждите, емоционална и психологическа нестабилност, чувство на неудовлетвореност и негативно мислене. Всичко това води до образуването на отпадъчна токсична субстанция (ама), която се отлага в телесните тъкани и причинява дисбаланс на трите доши. Ако можем да определим нашата психосоматична конституция (prakriti) и да разпознаем настоящия ни дисбаланс на дошите (vikrti), ще разберем по-добре какви са нашите слабости и уязвимо място. Тогава можем ефективно да променим нашата диета и начин на живот, за да поддържаме добро здраве, което се проявява с умерен апетит, добро храносмилане, редовна екскреция, липса на болка, освежаващ сън, добър външен вид, психологическа стабилност, енергия, издръжливост, ентусиазъм и спокойствие. 

Гъвкавост на ставите

Гъвкавост на ставите
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Отпускане на мускулите на гърба и гръбначния стълб

Отпускане на мускулите на гърба и гръбначния стълб
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Очи и зрителни функции

Очи и зрителни функции
-10% 40,02 лв.
първоначална цена: 44,47
-+

Памет и концентрация

Памет и концентрация
-10% 54,86 лв.
първоначална цена: 60,96
-+

Стрес и ментален баланс

Стрес и ментален баланс
-10% 53,96 лв.
първоначална цена: 59,96
-+

Нервно напрежение и сън

Нервно напрежение и сън
-10% 53,96 лв.
първоначална цена: 59,96
-+

Сърдечна активност и кръвообращение

Сърдечна активност и кръвообращение
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Тридоша и еликсир на хармонията

Тридоша и еликсир на хармонията
-10% 55,76 лв.
първоначална цена: 61,96
-+