Вие сте тук

Аюрведа терапии

Аюрведичните терапии целят да оптимизират психическите и физическите сили, да инициират детоксикация на тялото, да балансират дошите (doshas), да възстановяват телесните тъкани (dhatus), да пречистят кръвоносните канали (srotamsi), да ускорят храносмилането и метаболизма, да повишават имунитета, да успокояват нервната и дихателната система, да стимулират мозъчната активност и хармонизират сърдечно-съдовата, ендокринната и лимфната система.

В своята практика Аюрведичната медицина включва две различни концепции за здравеопазване. Първата представлява активната домашна грижа shamana, която се фокусира върху хармонизирането на психосоматичните функции, пречистването на тялото и укрепването на имунната система. Тази терапия облекчава симптомите и премахва причините за болестите в началната им фаза чрез установяване на равновесие между трите биологични жизнени сили - доши (doshas), здравословното функциониране на седемте телесни тъкани (dhatus), редовното елиминиране на токсичните отпадъци (ama) и хармоничния метаболизъм или храносмилателен огън (agni).

Аюрведичната shamana е идеалната домашна терапия за повечето редовно работещи и заети хора, които са изложени на постоянно напрежение и стрес. Състои се от седем метода на пречистване, които се прилагат според индивидуалните потребности с помощта на билкови отвари (kvatha) и еликсири (avaleha), билки (churna), тинктури и сиропи (asava & aristha), таблетки (guti-vati) масла (тайла), балсами (guggul) и мехлеми (lepa).

1. Стимулиране на храносмилателния огън (deepana)

2. Пречистване и детоксикация (pachana)

3. Постене (kshuda)

4. Регулиране на течностите (trisha)

5. Физическа активност, упражнения и йога (vyayama))

6. Терапия със слънчеви бани (atapa)

7. Терапия с чист въздух и дихателни упражнения (marut)

Втората концепция на аюрведична грижа за здравето се нарича sodhana. Тя представлява по-строг процес на пречистване и детоксикация, известен като Panchakarma, който се организира под клиничния надзор на обучен аюрведичен лекар.

Основната разлика между тези два подхода се крие в метода на третиране на дисбаланса на дошите. Shamana успокоява дисбалансираните доши и ги връща до тяхното естествено състояние на баланс, докато sodhana елиминира влошените доши от тялото.

Пречистването sodhana, е специална терапия за елиминиране на дошите, причиняващи заболяването, в случаи на на напреднали, дългосрочни и хронични заболявания. Тя е свързана с цялостно пречистване на тялото и общата детоксикация. Такава по-дълбока пречистваща терапия премахва влошените доши и натрупаните токсини от телесните тъкани (dhatus) и кръвоносната система (srotamsi) и по този начин премахва микробите, които причиняват по-нататъшно развитие на различни заболявания. Този пречистващ метод, състоящ се от пет части, се нарича Панчакарма, петте чисти действия, подобряващи физическото и психическото състояние:

  1. Повръщането (vamana) намалява кафа доша при хронични респираторни заболявания на горните и долните дихателни пътища, кашлица, астма, ринит, грип, бронхит и храчки в стомаха.
  2. Използването на очистителни средства (virechana) елиминира натрупаната пита доша в случай на киселинив стомаха, начални фази на стомашни и дуоденални язви, алергии в храносмилателния тракт, жълтеница, кожни заболявания и обриви.
  3. Изплакване на червата (vasthi) се прилага за успокояване на вата доша при неврологични нарушения, парализа, полиомиелит, множествена склероза, неврологично възпаление, ишиас, болка в гърба и гръбначния стълб, запек, камъни в бъбреците, артрит или ревматизъм.
  4. Назално прочистване (nasya) с билкови масла облекчава носните и фронталните кухини, главоболие, мигрена, очни смущения и болка в ушите.
  5. Кръвопускането (raktamoksha) елиминира прекомерната пита доша и е основно цели пречистване на кръвта в случай на увеличен черен дроб и далак, кожни заболявания, обриви, акне и циреи.

 

Пречистване и детоксикация

Подмладяване и ревитализация

Целителна грижа и повишаване на имунитета

Възстановяване и почивка