Вие сте тук

Aмалаки – Райският плод на Индия

Aмалаки е плодът на растението с латинско име Phyllantus emblica или Emblica officinalis.

Emblica officinalis (Aмалаки) е растение, принадлежащо към семейство Euphorbiaceae, което достига размерите на средно голямо дърво и расте в равнинни райони и в подножието на Индийския субконтинент на височини от 200 до 2000 метра надморска височина.  В Индия Aмалаки се смята за свещено дърво и е познато като „райски плод“, който е богат естествен източник на витамин С и е с високо съдържание на антиоксиданти. Плодът Aмалаки се препоръчва в аюрведичната медицина за подхранване на телесните тъкани и цялостната регенерация на тялото.

Известни факти за „Aмалаки“

Доминиращата активна съставка на Aмалаки е група танини, получени от галова и елагова киселини. Многобройни научни изследвания показват, че здравословните ефекти на плода Aмалаки се дължат основно на наличието на големи количества танини, които имат много благоприятно въздействие върху дихателните пътища и чревната дейност. Анализите показват, че полифенолите значително допринасят за намаляване нивата на липидите и кръвната захар, засилват кръвообращението, блокират ефектите на канцерогените и като цяло имат много положителен ефект върху регенерацията на клетъчните тъкани. Това, което преди се е смятало за преобладаващото действие на компонента витамин С, всъщност се дължи на ефектите на танина, който се държи като витамин.  Благодарение на това Aмалаки се използва успешно при онкологична терапия, а също и за защита на сърдечно-съдовата система, при повишено ниво на холестерол и предотвратяване на последващо съдово увреждане. Таниновите съединения, открити в плода Aмалаки, са тествани за три важни ензима, които улавят  свободните радикали. Многобройни изследвания допълнително потвърждават, че плодовете Амалаки укрепват защитните механизми срещу увреждането от свободни радикали, предизвикано от стреса.

В древните индийски писания се споменава за редицата здравословни ползи от консумацията на плода Aмалаки: той помага при кашлица и настинка, благоприятства доброто храносмилане, облекчава стомашни и чревни проблеми, помага при хроничен гастрит и възпаление на дебелото черво, понижава телесната температура и подобрява хидратацията, насърчава сърдечната и мозъчната дейност, допринася за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система, забавя процеса на стареене поради високото си съдържание на антиоксиданти, увеличава нивата на червените кръвни телца, действа като отличен тоник за здравословното функциониране на кръвоносната и опорно-двигателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака и сърцето. Помага за премахване на токсините от тялото, подобрява зрителните функции и има положителен ефект върху растежа на косата.

Народните легенди разказват, че в древността мъдрец на име Чиаван възстановявал лошото си здраве, като консумирал този плод заедно с други билки и доживял до дълбока старост. Този подмладяващ билков микс оттогава се нарича Chyawanprash и е известен още като „Аюрведичния еликсир на младостта“.

Aмалаки е уникална и с това, че съдържа пет от шестте познати вкуса - кисел, стипчив, сладък, горчив и пикантен. Тази комбинация от вкусове дава на Aмалаки способността да балансира много добре трите енергийни принципа вата, пита и кафа. Освен това, заедно с други плодове Бибитаки и Харитаки образуват добре познатата аюрведична комбинация Трифала, която подпомага доброто здраве, психическата и физическата устойчивост на организма, имунната система и е отлична за детоксикация на чревния тракт.

Има много причини да опитате Aмалаки - било то за превенция и укрепване на имунитета или за подпомагане и подобряване на състоянието при определен здравословен проблем. Благодарение на широкия спектър от полезни ефекти плодовете Aмалаки могат да бъдат отлична помощ за изграждане на добро здраве. Ние предлагаме натурални плодове Aмалаки (100 гр.), изсушени на слънце. Може също да опитате Aмалаки в прясно смлян джинджифил, канела, кардамон или освежаваща лимонова трева.

Related Products

АМАЛАКИ натурално

Имунитет и стомах

9,49 лв.
-+

CHYAWANPRASH

Здраве и имунитет

17,49 лв.
-+

АМАЛАКИ напитка Натурално

Имунитет, стомах и храносмилане

14,49 лв.
-+

АМАЛАКИ джинджифил

Имунитет и дихателни пътища

9,49 лв.
-+

АМАЛАКИ канела

Имунитет и сърдечно-съдова система

9,49 лв.
-+

АМАЛАКИ кардамон

Имунитет и храносмилане

9,49 лв.
-+

АМАЛАКИ лимонена трева

Имунитет и възстановяване

9,49 лв.
-+