Вие сте тук

Стандарт за качество Аюрведа – нови символи върху продуктите

Всички наши билкови смеси са маркирани с три символа за качество според Аюрведичната методика, с което ние можем напълно да  гарантираме автентичност на производство от гледна точка на Аюрведа. Научете какво означава всеки символ и на кои продукти може да го намерите.

Аюрведа, или науката за живота и дълголетието, се основава на дълбоко познаване на природата и нейните закони. Благодарение на наблюдаването на природата и живота в хармония с нея първите аюрведични учени от древна Индия са успели да разберат простата мъдрост: всички билки, които ни заобикалят, са полезни за човешкото здраве. С традиционната ръчна направа и събиране на реколтата от чиста природа аюрведичните билкови смеси запазват своите вековно доказани ефекти. Правилното комбиниране на билките заедно със спазването на естествените принципи на здравословен живот в съответствие с нашата индивидуална конституция възстановяват и укрепват цялостното здраве на организма.

Автентична Аюрведа - Хималайски билки

Ще намерите това лого на всичките 57 вида аюрведичен чай. Нашето семейно производство на билков чай в Непал подхожда към обработката на аюрведичните билки по съвсем традиционен начин. Диворастящите билки се събират от обширната територия на западен, южен и североизточен Непал. Някои растения се берат в по-високите райони на Хималаите, а други се събират по семейна традиция, предавана от поколения на поколения, в малки полета, намиращи се в подножието на Хималаите. Благодарение на мусоните там има достатъчно влага, което заедно със субтропичния климат и плодородна почва осигурява идеални условия за естествено биологично земеделие. След внимателно изсушаване на билките на слънце се извършва процесът на почистване и едва след това отделно смлените части на растенията (цвят, плодове, семена, стъбла, листа, кора, коренища и корени) се смесват по аюрведични рецепти. Целият процес на приготвяне на билкови чайове протича по напълно традиционен начин на базата на чисто ръчна обработка, без техническо оборудване на съвременната механизация. Въз основа на този подход, който върви ръка за ръка с хармонията на природата и ритъма на местния живот, всяка билка запазва не само здравословните си активни вещества, но и своята лечебна сила, която в Аюрведа се нарича „Прабхава“.

Новото лого „Автентична аюрведа - Хималайски билки“ гарантира, че чаша от всеки чай, който си правите, съдържа аюрведични билки, събрани на здрава почва в чиста природа и обработени от местните хора в подножието на Хималаите.

„Когато правим чай, ние не мислим, че правим просто продукт, а го правим с усещането, че приготвяме храна за цялото семейство в кухнята“ -  д-р Суреш Кумар Сах (Мениджър билково производство на Еверест Аюрведа, Непал).

Разгледайте натуралната колекция от билки и ръчно направените чайове в Непал

Автентична Аюрведа - 100% натурален

Ще намерите този символ на нашите билкови хранителни и пречистващи еликсири, както и на опаковките на аюрведичните ни сушени плодове. Това означава, че всички съставки, използвани в продуктите, маркирани по този начин, идват от чисти и естествени източници и са приготвени от местни производители по традиционен аюрведичен начин.

Приготвянето на билкови еликсири или „Авалехас“ става точно както е описано в класическите аюрведически текстове. Еликсирите се приготвят на основа високо ценения аюрведичен плод Амла, който съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин С. Плодовете Amla идват от малки производители, които ги берат на ръка от дървото Embilica officinalis (лат. Амла) в регионите Раджастан и Гуджарат, където то се среща естествено. Плодът Амла първо се потапя в гореща водна баня, за да се отдели питателната му плът от сърцевината. След това се приготвя билкова отвара от смесването на отделни части от десетки растения, която се смесва с меката каша от плода Амла. В последващия процес на нагряване излишната вода се изпарява, докато в крайната фаза остане само еликсир с консистенция на билков мармалад. Билковото сладко е в основата на тонизиращ билков еликсир, наречен Chyawanprash, който регенерира телесните тъкани и укрепва имунната система. Съвременните научни изследвания показват, че Амла има изключително висок капацитет на естествено съхранение. Тя може да запази до 95% от хранителните си вещества, включително и витамин С.

Други аюрведични плодове като кралско манго, джакфрут и папая идват от райони на Западна и Южна Индия. Там е тяхното естествено местообитание, а и плодовете са шедьовър на местните хора в грижата за тези дървета. Според аюрведическата поговорка, която гласи „Няма растение в света, което да не е добро за нещо“, тези плодове също съдържат много витамини, минерали и хранителни вещества. За най-добро запазване на всички хранителни вещества при обработката им се използва така нареченият процес на бланширане. Този метод се състои от потапяне на пресните плодове в гореща вода за 8 минути. След това се нарязват на тънки филийки, които се потапят в разреден прясно изцеден сок от захарна тръстика. Накрая нарязаните парчета плодове се изплакват със студена вода, за да се отстрани излишният сироп от повърхността на плодовата пулпа. След това се изсушават внимателно само помощта на слънцето и вятъра. Благодарение на този нежен процес на приготвяне плодовете запазват своята трайност и сочен вкус без допълнителни консерванти.

RAW (Сурово-необработено) качество - 100% естествено

Този символ украсява съвременната гама от нашите аюрведични топли напитки. Фино смлян прах от аюрведичния плод Амла в комбинация с други видове здравословни суперхрани се приготвя до максимална температура 45 °C (113 °F) и следователно можем да гарантираме неговото RAW качество.

Прясно набраният плод Амла (амалаки) се събира от местните жители и се суши на слънце, като  се разстила върху плоските покриви на домовете им. След това се смила фино и се смесва с чист смлян прах от 11 други съставки, като: ашваганда, шатавари, куркума, джинджифил, моринга, млад ечемик, спирулина, роза и лотос, които се отглеждат напълно органично в градините на нашето производство в Гуджарат, Индия. Шилажит-мумийо, който също смесваме с амалаки, идва от индийската част на Хималаите в районите на Химачал Прадеш и Утаракханд. Ценната „смола“ се събира от скални стени под формата на качествен седимент, представляващ естествена смес от органични и неорганични вещества, богати на витамини, минерали и микроелементи.