Вие сте тук

Пречистваща и детоксикираща терапия

Пролетта е време, отредено за пречистване на телесните и умствените функции. Тогава тялото се освобождава от токсичните отпадъци, причиняващи отслабване на естествения му имунитет и увеличаващи предразположението към болести. Правилната детоксикация води до усещане за физическо и психическо здраве, премахва умората, укрепва имунната система, премахва алергиите, подобрява храносмилането и пречиства чревния тракт, черния дроб, кръвта, лимфната система, бъбреците, пикочните пътища и кожата.

Алергени

През зимния период се натрупва прекомерно количество Kapha доша под формата на стомашна слуз, която подхранва микроби, бактерии и вируси, които отслабват имунната система. Епидемиите от грип, които водят до настинки, бронхит и заболявания на горните и долните дихателни пътища, са последствие от това. Пролетният сезон носи и алергии от полени, които траят до началото на есента. Различни видове хранителни алергии също са чести, причинявайки дразнене на лигавицата на дебелото черво. Най-честа е непоносимостта към глутен и лактозата. Хранителните алергии най-често се проявяват като екзема на кожата или уртикария и обикновено са свързани с алергиите към полени.

Токсини

В резултат на натрупването на токсини в телесните тъкани, се произвеждат свободни радикали, които причиняват дегенеративни процеси на стареене, забавят метаболизма, развиват алергии, увреждат чревната лигавица и предизвикват запек. Токсини се намират в черния дроб и жлъчния мехур и на психическо ниво причиняват отрицателни емоции като нервност, гняв, враждебност, страх, безпокойство и несигурност.

Различни форми на натрупване на ama (токсини)

Наличието на прекомерно количество токсини в организма може да се разпознае по следните симптоми: ниска енергия, усещане за тежест, летаргия, умора, слабост, депресия, главоболие, безпокойство, възбуда, липса на концентрация, храносмилателни и стомашно-чревни нарушения, метеоризъм, запек, повишено производство на слюнка, бял език, лош дъх, лош апетит, повишено ниво на кръвна захар, наднормено тегло, кожни и гъбични заболявания, алергии, отслабена чернодробна функция, повишена телесна температура, оток, атеросклероза, ревматоиден артрит, подагра, бъбречнии и жлъчни камъни.

Въздържание от хранене за детоксикация на тялото

Един от начините за детоксикация на тялото е краткотрайното въздържание от хранене (не дълготрайно гладуване), което пречиства храносмилателния тракт, облекчава дихателните пътища, изостря ума и повишава осъзнатостта. Като минимална продължителност за въздържание според Аюрведа, се счита период от пет дни, което дава възможност да се пречисти първата хранителна тъкан (rasa). Ако това е твърде изискващо, тогава е достатъчно еднодневно гладуване веднъж седмично, за период от 1 до 3 месеца, да се пие само чиста вода, затоплена до температурата на човешкото тяло.

Пречистващ режим

Най-добрият начин да се предотврати натрупването на токсини в тялото е здравословното хранене в съответствие с индивидуалната конституция. Ето седем прости метода как да облекчите тялото и да подобрите естествения му детоксикиращ и пречистващ процес.

  1. Яжте само зеленчукови супи или салати и пропуснете вечерята.
  2. Осигурете на тялото горчив вкус, който подпомага храносмилането и детоксикацията на черния дроб.
  3. Пийте топла вода или билкови отвари, за да помогнете за отстраняването на токсините от тялото по-бързо.
  4. Подобрете детоксикацията на стомаха и чревния тракт чрез пиене на подходящи билкови чайове.
  5. Пийте топла вода с лимон след събуждане сутрин.
  6. Научете се как да дишате правилно и съзнателно.
  7. Спортувайте, бягайте сутрин или вечер.

Детоксикация на храносмилателния тракт

Детоксикация на храносмилателния тракт
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Стомашна детоксикация и хиперацидност

Стомашна детоксикация и хиперацидност
-10% 40,02 лв.
първоначална цена: 44,47
-+

Детоксикация на чревния тракт

Детоксикация на чревния тракт
-10% 42,72 лв.
първоначална цена: 47,47
-+

Детоксикация от алергени

Детоксикация от алергени
-10% 53,96 лв.
първоначална цена: 59,96
-+

Детоксикация на черния дроб и кръвта

Детоксикация на черния дроб и кръвта
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Кръв и детоксикация на кожата

Кръв и детоксикация на кожата
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Детоксикация на лимфната система

Детоксикация на лимфната система
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Бъбреци и детоксикация на пикочните пътища

Бъбреци и детоксикация на пикочните пътища
-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+