Вие сте тук

Лечебна терапия и повишаване на имунитета

Есента е време за повишаване на имунитета, за да се увеличи устойчивостта на тялото и да се подготви за студената част на годината. От гледна точка на Аюрведа медицина силата на имунната система се базира преди всичко на равновесието на три жизнени сили (prana, tejas, ojas), добро качество на храносмилателния огън (agni), оптималния метаболизъм, правилна чернодробна функция и хармоничното функциониране на ендокринната система.

Същността на имунитета

Ниският имунитет се причинява от прекомерен стрес, психичен дисбаланс, отрицателни емоции, замърсяване на тялото, нарушения на метаболизма, неподходяща диета и нездравословен начин на живот. Всичко това фундаментално засяга формирането на основната жизнена сила, наречена ojas, която е чистата същност на Kapha доша и представлява фундаментален принцип на имунната система под формата на психическо и физическо здраве. Ojas се формира при правилно храносмилане и асимилация на хранителни вещества. Когато силата на храносмилателния огън (agni) е недостатъчна, прекомерното натрупване на токсини отслабва образуването на ojas и по този начин намалява устойчивостта на имунната система.

Ojas

Ojas е биологична субстанция, получена по време на биосинтеза във всяка от седемте телесни тъкани. Тя формира основния енергиен резерв на цялото тяло и е отговорна за цялостната жизненост, сила, устойчивост и имунитет. Тя осигурява активна защита срещу вируси, бактерии и инфекции. Намаленото ниво на ojas може да предизвика болка в гърдите, сърцебиене, задух, дехидратация, мускулна атрофия, остеопороза и онкологични заболявания.

Един от факторите, водещи до изчерпването ѝ, е прекомерната активност на интимния живот, умственото изтощение или силното чувство на неудовлетвореност. Естественото увеличаване на ojas се подпомага чрез практикуване на медитация, в съчетание със съзнателно дишане и бдителна концентрация върху присъствието на жизнена енергия в сърдечната чакра. Така постигнат мир в ума, без осъждане, желания и стрес води до умствена стабилност, енергизира тялото и събужда силата на душата.

Tejas

Tejas е чистата същност на Pitta доша и представлява вътрешното излъчване, външния магнетизъм на личността и принципа на биологичната интелигентност на всяка клетка от всички телесни тъкани. На външен план tejas представлява топлината и блясъка на Слънцето, на вътрешен план - горящия пламък на вътрешната светлина, топлината, храносмилането, метаболизма, клетъчната интелигентност, движението и динамичната енергия на нашия живот. Така тялото има собствена интелигентност и лечиелна сила. То знае как да се възстанови в случай на заболяване и какви защитни механизми да се задвижат в критична ситуация. Ето защо е необходимо да се научим да слушаме правилно тялото си. Tejas е енергийната субстанция в готвената храна, която по-меко и лесно се обработва от храносмилателния огън. Топлата вода има изчистващ и детоксикиращ ефект върху храносмилането. Студената вода създава токсини и отслабва храносмилането. Поради тази причина е много по-трудно да се набавят трите основни жизнени сили (ojas, tejas и prana) само от сурова храна.

Prana

Прана е чистата същност на Vata доша и представлява първичната жизнена сила, отговорна за дейността на дихателната и кръвоносната система, заедно с двигателните и сетивните функции на тялото. Тя е движещата сила на по-висшата мозъчна активност, сърдечно-съдовата система и снабдяването с кислород на телесните тъкани и отделни клетки. Дишането влияе на хармоничната съгласуваност между рационалната мъжка и интуитивната женска енергия под формата на вдишване и издишване от дясната (мъжката) и лявата (женската) ноздра. Следователно постоянният и спокоен ритъм на дишането е важен инструмент за съзнателен контрол на нашите емоции и мисли и за разширяване на нашето духовно съзнание.

Дошите и Трите жизнени сили

И трите субстанции (prana, tejas, ojas) обитават в сърдечната чакра, но същевременно те проникват в цялото тяло и ум. В случай, че Vata доша стане твърде суха, това може да доведе до загуба на тегло и развитие на синдрома на хроничната умора. Прекалено раздразнена Pitta доша може да причини сериозно повишаване на tejas, което буквално изгаря имунната система и може да предизвика развитие на автоимунни заболявания. Тогава клетките на тялото започват да произвеждат антитела, унищожаващи здравите клетки, както е в случая на болестта на Бехтерев или Крон, ревматична треска, множествена склероза, псориазис, дерматит или синдром на Рейно. Натрупаната в големи количества Kapha доша, води до блокиране на потока на ojas, което води до затруднено дишане, тежки крайници, ставен оток или липома, развитие на диабет, затлъстяване, повишен холестерол и високо кръвно налягане. Възможно е да възникне и глаукома. Най-добрият начин за възстановяване на трите жизнени субстанции (ojas, tejas, prana) е редовното консумиране на Chyawanprash, мляко, гхи, мед, шафран, ориз, бадеми, стафиди или аспержи.

Засилване на имунитета

-10% 55,76 лв.
първоначална цена: 61,96
-+

Носни кухини и фронтови синуси

-10% 41,82 лв.
първоначална цена: 46,47
-+

Областта на гърлото и бронхи

-10% 40,02 лв.
първоначална цена: 44,47
-+

Повишена температура и умора

-10% 42,72 лв.
първоначална цена: 47,47
-+

Антивирусна превенция и възпаление

-10% 40,92 лв.
първоначална цена: 45,47
-+

Умора и понижени нива на енергия

-10% 40,92 лв.
първоначална цена: 45,47
-+

Онкологична грижа

-10% 43,62 лв.
първоначална цена: 48,47
-+