Вие сте тук

Моголският император Акбар

Джалалудин Мохамед Акбар, известен като Акбар Велики (1542-1605), е най-важният владетел на империята на Моголите и един от най-великите владетели в индийската история.

Неговият баща, император Хумаюн, след като получава щастливата новина за раждането на сина си, подарява на своя верен дворцов пратеник малка кутийка с много скъпоценно ароматно вещество "мускус" с думите: "Един ден славата на моя син ще се разнесе по целия свят както този прекрасен аромат прониква във въздуха тук. Моят син Акбар ще бъде велик и добър както вътрешно, така и външно".

През 1582 г. император Акбар поканил джайнисткия монах на име Харавиджая в двора си, за да участва в религиозни и философски дебати. Акбар много обичал тези дебати и се опитвал да включи в тях много представители от различни философски школи. Харавиджая въвежда джайнисткия принцип на "ахимса" или ненасилие пред императора. Благодарение на това в последствие Акбар въвежда заповед за няколко дни в годината, през които ловът и убиването на животни са забранени в цялата Моголска империя, въпреки че самият той е бил любител на лова. На тези празнични поводи той освобождава не само птици от клетките, но и много затворници.

Акбар се смята за най-великият от всички моголски императори, преди всичко защото е положил огромни усилия да обедини индусите, мюсюлманите и християните в една религия, която той нарича "Дин-и-ллахи" - любов към Бог. В двора му е имало екип от девет видни учени, наречен "Навратнас". Сред тях е великият везир Абу'л Фазл, хиндуисткият наставник Бирбал и легендарният музикант Тансен. Акбар е имал за съпруга Раджпутската принцеса Джодха Бай. Той е бил щедър, състрадателен и справедлив - истински идеал сред моголските императори.

Отдайте се на древния ориенталски аромат чрез ароматните пръчици AKBAR, напоени с чисти етерични масла от хибискус, цистус, боб тонка, пачули, кедър, сандалово дърво и циперус. Инсенсът е вдъхновен от кралското величие и щедрото сърце на моголския император Акбар.
Открийте Attar - ориенталски аромати на Кралска Индия!