Вие сте тук

Аюрведични хранителни еликсири

Аюрведическата медицина разпознава седем телесни тъкани (дхатус), които са функционални и изграждащи елементи на физическото тяло. Тясното оптимално функциониране зависи от качеството на дневната диета и правилният начин на живот.

Телесните тъкани се захранват чрез процеса на храносмилането. Хранителната фаза на всяка тъкан продължава пет дни и се осъщесвява в следния ред: плазма (раса), кръв (ракта), мускулатура (мамса), мазнини (меда), кости (асти), нервната система (маджа) и на последно място се захранват репродуктивните органи (мъжката - шукра и женската - артава). Човешкото тяло е като производствена линия, която обработва суровините, идващи отвън под формата на храна. Те съответно се трансформират по такъв начин, така че да могат да се използват за изграждане на тъканите и регенерация на тялото. Общото здравословно състояние и жизнеността на тялото, следователно, изцяло зависи от правилното храносмилане, абсорбция и асимилация. Тези хранителни вещества подпомагат регенерацията и възстановяването на всичките седем телесни тъкани (дхатус) в крайната фаза на метаболизма.